Fråga:
Hur kan jag berätta hur långt jag är från ett moln?
Lnafziger
2014-01-05 00:09:17 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Så häromdagen när jag flög började jag undra:

cloud flying

Alla piloter borde känna till grundläggande VFR-moln godkännandekrav i 14 CFR 91.155 (och om inte, gå sedan studera nu!). När vi flyger kolvflygplan spenderar vi förmodligen större delen av vår tid i klass E under 10 000 fot arena:

Class E < 10,000

Det här är fantastiskt och alla, men hur kan vi faktiskt avgöra hur långt vi är (särskilt vertikalt)?

Jag tänkte på att använda en sextant och lite "enkel matematik":

sextant

sample math

Tyvärr måste jag veta mitt faktiska avstånd TILL molnet samt min vinkel ... En snabb Google-sökning hittade en av dessa , men jag är inte så säker på hur det kommer att fungera med ett moln:

Range Finder

I allvar, hur kan vi dock vara lagliga och säkert när du använder VFR i närheten av moln?

Har alltid velat ta tag i en av dessa och prova dem: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Bosch_PLR25.jpg
TLAR - Det ser rätt ut
Tre svar:
#1
+18
voretaq7
2014-01-05 15:24:10 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Svaret, så gott som jag kan urskilja det från min utbildning & min egen erfarenhet, är " Du kan inte! " - varje instruktör jag har flög med har sagt att molnhöjningar är den mest oavsiktligt förvirrade regleringen, även när piloter gör sitt bästa för att uppfylla kraven.
Våra ögon och hjärna är riktigt bra på att bedöma avstånd i förhållande till landmärken och föremål av känd storlek (det är så vi kan säga att vi är på en "3 mil final" eller "8 miles out"), men utan kända referenser faller vår förmåga att uppskatta avstånd snabbt samman, och det finns helt enkelt inte så många användbara landmärken på himlen.


Att bedöma lateralt avstånd till moln är, åtminstone enligt min erfarenhet, i allmänhet enklare än vertikalt avstånd - så länge du ändå är en hel del från molnet.
Du kan ungefär uppskatta ett molns markposition ganska enkelt (och om du inte kan kan du alltid använda dess skugga och vara ganska nära ). Du kan också vanligtvis hitta funktioner på marken med känd storlek (landningsbanor, till exempel: Du kan få längden på den längsta landningsbanan vid ett fält från din praktiska VFR-sektion) och ta reda på hur många av dem som är mellan dig och molnets markposition.
Även om du gör hela denna pilot-och-navigering sak vet du var du befinner dig på sjökortet, och du kan visuellt uppskatta markpositionen för ett moln ganska enkelt (igen om allt annat misslyckas använda dess skugga och du kommer nära). Bryt ut din plotter och du kan ta reda på hur många mil du befinner dig från molnet (men inuti cirka 3 miles kommer det att bli ganska svårt, och med huvudet i cockpit som mockar runt med sjökortet och plotteren kan du hamna inuti molnet när du är klar med att upparbeta din uppskattning!).

En sista näringsteknik för moln på din höjd är att använda din vinge. Du känner till ditt flygplan vingbredd och du kan också säga att ungefär hälften av värdet är längden på en vinge. Ta reda på hur många "vingar bort" molnet är och gör matte - naturligtvis om du befinner dig på ett avstånd där du kan göra den typen av visuell uppskattning kommer du sannolikt att vara nära gränsen för molnfrigång. / p>


Att bedöma vertikalt avstånd är svårare. Det vanliga rådet om du befinner dig under molnen är att hämta molnhöjderna från lokala flygplatser ATIS eller AWOS och använda det som en guide. Om du är över molnen tjänar PIREPs för molntoppar samma syfte.

Visuellt om du är ovanför molnet kommer samma färdigheter som du använder för att bedöma din höjd över en landningsbana att fungera. Fångsten är att dessa färdigheter verkligen bara fungerar när du befinner dig inom cirka 1000 till 2000 fot (dvs. "När du verkligen kan bedöma avståndet kanske du redan är för nära!").
När du kommer upp under ett moln du Vi litar i grund och botten på att bedöma din stängningshastighet mot ett objekt av okänd / nebulös storlek: När du närmar dig molnet kommer det att bli större, men du vet inte riktigt hur stort det kommer att bli innan du hamnar i det.

Som en sista visuell ledtråd i vilken riktning som helst, kom ihåg att moln inte är klart definierade gränser - Ofta ser du små snygga molnstrimmor runt dig när du närmar dig molnet du ' försöker undvika (särskilt när man kommer nerifrån). Detta är en ganska definitiv indikation på att du förmodligen är närmare molnet än du borde vara, och du bör börja gå bort från molnet innan du hamnar i det.


Jag tror att det bästa praktiska rådet jag har fått på molntjänster, löst omformulerat från några av de lokala CFI: erna: Håll dig långt borta från moln tills du är instrumentklassad och på en IFR Flykt plan." och "Om du tror att du kanske är för nära ett moln, kom längre bort!" - det senare är förmodligen vad FAA gör med sina lagstadgade avståndskrav.

#2
+17
abelenky
2014-01-05 00:53:30 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Även om avstånden är svåra att uppskatta för många är tiden mycket lättare för många att uppskatta. Dra ut din pålitliga E6B och räkna ut avståndet i sekunder.

Till exempel med en marschfart på 110Kts (typiskt för många små GA-studentplan) ,

  • 3 Mil är 1 minut 30 sekunder
  • 2000 fot är 10 sekunder.

Så om du inte kan se var du kommer att vara 1:30 är synligheten för låg.
Om du kan flyga till ett moln på mindre än tio sekunder är du för nära.


Redigera

Flying Magazine sa i princip samma sak i "Att bedöma VFR-molnavstånd"

Tyvärr är det också väldigt svårt att uppskatta var jag kommer att vara i förhållande till molnet på 10 sekunder också. Eller hur kan jag se om ett moln ligger 500 fot över mig eller inte?
Du vet verkligen inte var du kommer att vara om tio sekunder? (Hur kommer du till toaletten i tid?) Ett moln borde inte kunna hoppa från ingenstans och sluka dig på mindre än 10 sekunder! Du borde känna till planets stigningshastighet ... sannolikt runt 800-1000 FPM. Om du kan klättra in i ett moln på mindre än 30 sekunder är du för nära.
Ja, men kommer jag vara där om 10 sekunder, 30 sekunder eller 5 sekunder? Ibland (särskilt i ett utbrett mulet område) är det nästan omöjligt att säga hur långt du är eftersom du inte har någon visuell referens för att bestämma din relativa position.
Jag håller också med om att "om jag kan klättra in i ett moln på mindre än 30 sekunder" är jag för nära. Men utan att *** faktiskt göra det *** försöker jag fortfarande visuellt uppskatta avståndet. Detta betyder ingenting.
En av de största utmaningarna är att molnen ofta är mycket dimmiga. Mätdjupet är riktigt svårt.
Slutligen finns denna förordning för att hålla dig *** säker ***. Bara för att FAA inte kan se dig betyder det inte att det är säkert att skumma molnen. När ett IFR-flyg dyker upp ur molnhuvudet precis framför dig är det ett * problem * oavsett.
Ibland kan du titta på skuggorna på marken för att se hur långt de är från varandra.
#3
+1
acpilot
2015-12-30 03:48:07 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Det är svårt att förvärva. Tänk på molnkravskraven som en riktlinje. Gör din nivå bäst för att följa dem men vet att det verkligen inte finns något enkelt sätt att bedöma ditt verkliga avstånd från ett moln.

Det är en se och undvik värld för VFR-piloten. Molnkravskraven är praktiskt taget omöjliga att genomdriva och siktminuterna är bara något mindre svåra! Allt vad federna efterfrågar är att VFR-piloten ska förbli ganska långt ifrån moln med tanke på regimen där planet arbetar. Plan som rör sig snabbt kräver mer avstånd från molnen för att se och undvika andra plan.

I klass B och i G / dag under 10k, bara förbli av moln. Du kan inte avvika en mil ur vägen för ett moln i klass B ... du skulle verkligen klara av ATC: s plan. Alla små och långsamma plan flyger i klass G under dagen och under 10 000 '... så håll dig fri från moln.

Över 10 000'? Håll dig en mil bort. Det finns några snabba plan där uppe och de behöver utrymme för att reagera på en eventuell kollision.

Överallt annars? Tre mil räcker. Mooneys, Bonanzas, Lancair 320/360 ... de är ganska snabba men behöver egentligen bara en halv mil för att undvika en kollision.Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...