Fråga:
Tvingar autopiloter flygplanet att flyga över vissa koordinater?
Edd
2013-12-31 03:03:29 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Som en del av ett projekt som jag gjorde planerade jag flygvägarna för cirka 2000 flygningar runt om i världen, jag märkte över både Nordatlanten och Stilla havet att det finns ett mönster för flygvägarna:

North Atlantic Flights

Du borde kunna se Europa till höger och USA till vänster. Varför finns det ett så vanligt mönster i flygvägarna? De verkar korsa var 10: e longitud och 1 grad latitud. Finns det någon förklaring till detta?

Menade du navigationssystem eller autopilot? Jag förstår att de flesta som inte arbetar inom flygteknik oroar sig inte för nyanserna för autopilot mot flygdirektör kontra navigationsdatorer och brukar kalla vem-saken en "autopilot." Jag gör det själv ibland.
Fyra svar:
#1
+21
chatty
2013-12-31 18:44:54 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Över Nordatlanten finns inga fördefinierade lågnivå- eller högnivåluftvägar som det finns över kontinenterna. För att flygplan ska få medvind för östgående flygningar och komma ut ur vinden för västgående flygningar, kanadensiska och brittiska flygkontrollen sätta spår baserat på de förväntade vindförhållandena två gånger om dagen.

De linjer du är ser kallas ett 'Organized Track System'; är denna del av världen, de kallas "NAT" -spår. Fem till sex ungefär parallella spår kommer att definieras och rör sig varje dag, men de går i allmänhet mellan hela breddgrader och 10 ° steg i längd.

Till exempel kvällens (31/13 dec) spår BRAVO ('B') går från en korsning i Storbritannien som heter ...

ERAKA (vid 58 ° N / 10 ° W) till
60 ° N / 20 ° W till 61 ° N / 30 ° W till
61 ° N / 40 ° W till
60 ° N / 50 ° W till
MOATT (vid 58,025 ° N / 59,928 ° W) till
LOMTA (vid 57,203 ° N / 62,619 ° W).

Depiction of the daily NAT tracks

Här är en NAT-plan skriven i ett något lättare att läsa format: `TADEX 55/10 55/15 55/20 56/30 56/40 55/50 OYSTR STEAM`. TADEX, OYSTR och STEAM är VOR-fixeringar vid in- och utgången av banan och 55/10, 55/15 är grid fixes. Dessa matas in i FMC bokstavligen som du ser dem, 55 norr, 10 västerut och autopiloten flyger från en till en annan, därav de mönster du ser.
#2
+15
Steve V.
2013-12-31 04:14:16 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Historiskt, när flygning över land följer flygplan strålvägar eller luftvägar (samma sak, olika höjd), som är fördefinierade rutter från en landbaserad navigationsstation (såsom VOR) till en annan. Variationer i terräng (såsom berg), VOR: s placering och andra luftrumsöverväganden påverkar alla placeringen av rutter som är tillgängliga för flygplan under flygning.

Över vatten finns det dock inga terrängfunktioner, navigering är genomförs inte främst med VOR, och det finns mycket färre luftrumsproblem i allmänhet. Därför placeras waypoints i ett rutnät (varför inte?), Vilket uppmuntrar enhetlighet i flygvägar över tid, vilket är vad du har upptäckt.

#3
+9
Canuk
2013-12-31 04:08:13 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Det är inte så att autopiloten tvingar flygplanet över vissa koordinater. Autopiloten följer en programmerad flygplan (som vanligtvis anges av piloten eller sändaren). Det finns en enorm databas med standardrapporteringspunkter som flygplanen består av, varför du ser liknande rutter. Så som svar på din fråga är det inte autopiloten utan det finns snarare publicerade rapporteringspunkter och standardrutter som de flesta piloter programmerar sin autopilot att följa. Autopiloten är tjänaren, inte befälhavaren :)

Detta hjälper till med sökning och räddning (himlen förbjuder!) Om ett flygplan går förlorat, då kan det ge SAR en bra utgångspunkt.

GPS ska bidra till att skapa mer direkta rutter, men total tillit till GPS-stödd navigering är inte helt implementerad över hela världen.

Som @Steve V. nämnde nedan placerades dessa standardpunkter över vatten bara på ett rutnät, vilket förklarar din 10-graders longitud och 1 graders latitudfynd.
#4
+1
abelenky
2013-12-31 03:58:34 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Den här kartan borde hjälpa till att förklara den.

Navigationspunkterna är fördelade jämnt och planen riktar sig mot dessa punkter.

Dessa vägar är också kända som "jetvägar" (eller "luftvägar", beroende på höjd). Flygplan som arbetar på instrumentflygplaner längs dessa rutter förväntas följa inom vissa fastställda toleranser. http://en.wikipedia.org/wiki/Airway_(aviation)
Frågan här gäller mönstren "över både Nordatlanten och Stilla havet", vilket bara delvis förklaras av ditt svar angående landbaserade navigationspunkter. Du kanske skulle kunna utarbeta?


Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...