Fråga:
Finns det en särskild nödfrekvens?
ppp
2014-01-10 07:53:19 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Kustpatruljen har en dedikerad frekvens för nödsituationer som måste övervakas nästan alla timmar, och även om jag minns hade den en "död tyst period" för att prioritera vilken nödsituation som skulle rapporteras. Finns det en särskild frekvens för luftfart? Eller ska MAYDAYs bara skickas till standard ATC-frekvensen?

Förutsatt att du pratar om verbal kommunikation är detta det bästa svaret [nedan] (http://aviation.stackexchange.com/a/813/391). Men vad gäller nödfrekvenser i allmänhet finns det andra som 406.0-406.1mhz som används för [Emergency Locator Transmitters] (http://www.sarsat.noaa.gov/emerbcns.html). De ger en specifik [identifieringskod] (http://www.law.cornell.edu/cfr/text/47/87.199) tilldelad av [NOAA] (http://www.sarsat.noaa.gov/emerbcns.html ) som kan plockas upp via satellit för att underlätta både kraschidentifiering och sök- och räddningsinsatser.
Kom ihåg att squawk 7700 om så är lämpligt. Om ingen frekvens fungerar för dig, då 7600 (ICAO-standard för förlust av comms).
Sex svar:
#1
+26
egid
2014-01-10 08:02:47 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Om en pilot redan pratar med ATC (eller övervakar en frekvens) bör de fortsätta att använda den frekvensen för alla nödsituationer eller onormala situationer.

Om de för närvarande inte tar emot ATC-tjänster eller på en ATC frekvens, försök att använda 121,5. Många ATC-leverantörer och trafikflygplan övervakar denna frekvens och kan vidarebefordra eller ge hjälp.

FAA: s AIM (6-3-1) beskriver nödanvändning av 121,5 i USA:

h. Även om frekvensen som används eller andra frekvenser som tilldelats av ATC är att föredra, kan följande nödfrekvenser användas för nöd- eller brådskekommunikation, om nödvändigt eller önskvärt:

1. 121,5 MHz och 243,0 MHz. Båda har en räckvidd som i allmänhet är begränsad till siktlinjen. 121,5 MHz bevakas av riktningsstationer och några militära och civila flygplan. 243,0 MHz bevakas av militära flygplan. Både 121,5 MHz och 243,0 MHz bevakas av militära torn, de flesta civila torn, FSS och radaranläggningar. Normalt sträcker sig ARTCC-nödfrekvensfunktionen inte till radartäckningsgränser. [betoning min] Om en ARTCC inte svarar när den anropas till 121,5 MHz eller 243,0 MHz, ring närmaste torn eller FSS.

Och om du är tillräckligt långt från närmaste ARTCC för att kommunicera med HF är skyddsfrekvensen att försöka 2.182 MHz.
#2
+19
Bret Copeland
2014-01-10 07:57:34 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ja, flygplanets nödfrekvens (som vi ofta kallar "vakt") är 121,5 MHz.

Detta övervakas av många styrtorn och flygtjänststationer. Det övervakas vanligtvis också av flygplan på längdåkningsturer (särskilt flygplan). Du kommer ibland att höra ATC be ett flygplan att försöka kontakta ett annat flygplan "på vakt" i ett försök att vidarebefordra ett meddelande till ett flygplan som de har tappat kommunikationen med.

Men om du för närvarande är i kommunikation med ATC på en annan frekvens, eller det finns en frekvens där du vet att du kan kommunicera din nöd och det kommer att höras, bör du använda den frekvensen istället, för det finns ingen garanti att ditt meddelande kommer att höras på 121.5 i alla delar av landet /world.

Äldre ELT: s (nödsändarsändare) överförde också ett sirenljud på denna frekvens när den är aktiverad vilket låter så här.

Dessutom, den används som en avlyssningsfrekvens. Med andra ord, om du blir avlyssnad av en stridsflygplan, bör du bättre lyssna på 121,5 efter alla kommandon de ger dig.

ATC skulle troligen be andra flygplan att vidarebefordra meddelanden till ett flygplan som inte svarar på den aktuella frekvensen, eftersom båda flygplanen ska övervaka detta. Guard används bara sällan för detta ändamål och inte repareras. Dessa meddelanden innehåller vanligtvis instruktioner för '' borttappad '' (inte prata om navigering) att checka in på en annan frekvens eftersom de ligger utanför synfältet (VHF-kommunikation) eller mottagarens sändares räckvidd för denna ATC-frekvens.
@Falk det är sant, och den vanligaste situationen. Jag sa _ ibland_ för att jag har hört det hända ibland.
Inga bekymmer, jag vill bara lägga till det här eftersom vakt redan "missbrukas" alldeles för ofta och jag vill undvika detta så långt som möjligt. Allt jag får på vakt får all min kapacitet jag inte behöver för att faktiskt flyga flygplanet. Om sändningsstationen kan vara längre bort kan delar av en enkel chatt låta som ett nödsamtal och jag är nog inte den enda som sedan noggrant övervakar .5 och kanske glömmer bort något han skulle göra (några nästan värsta fall - faktiskt i värsta fall skulle det vara att höra ett nödsamtal och tro att det är ett av dessa missbruk av vakt)
@Harv det är en separat fråga. Om du vill fråga det på webbplatsen är du välkommen.
Om du inte flyger tillräckligt bra för att undvika en stridsflygplan (inte svårt).
@Cloud Jag är inte säker på att din genomsnittliga trafikflygplan är tillräckligt smidig för att undvika en stridsflygplan, jag tror inte att de skickar en stridsflygplan mot långsammare plan (de visar mindre risk och AFAIK flyger långsammare än stallhastigheten för de flesta stridsflygplan), och i allmänhet är det inte stridsflygplan utan deras missiler du måste vara försiktig med.
#3
+6
Philippe Leybaert
2014-01-10 07:59:32 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Som en allmän regel bör en nödsituation göras med den frekvens du för närvarande kommunicerar med. Det finns dock en dedikerad nödfrekvens som Bret sa (121,5 MHz), som är densamma över hela världen. Det används vanligtvis om det inte finns något svar från ATC-anläggningen som piloten kommunicerade med.

På många glascockpits finns det till och med en genväg för att ställa in nödfrekvensen. Till exempel, på Garmin-utrustning som G1000 och G530 / 430 måste du trycka och hålla ner "flip-flop" -tangenten i 2 sekunder och den ställer automatiskt in 121,5 åt dig.

#4
+5
200_success
2014-01-10 13:19:00 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Kanada har liknande förfaranden som USA. Från Transport Canada Aeronautical Information Manual, i avsnittet COM:

5.11 Nödkommunikation

[...]

Den första överföringen av nödanropet och meddelandet från ett flygplan ska vara på den luft-till-mark-frekvens som används vid den tiden. Om flygplanet inte kan upprätta kommunikation om frekvensen som används, bör nödanropet och meddelandet upprepas på HF: s allmänna anrops- eller nödfrekvens 3023,5 kHz, 5680 kHz, 121,5 MHz, 406,1 MHz eller annan tillgänglig nödfrekvens, såsom 2 182 kHz, i ett försök att upprätta kommunikation med vilken markstation eller sjötjänst som helst.

#5
+5
Mark
2014-10-18 02:59:31 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Om du har två radioapparater är det en bra idé att övervaka 121,5 på din andra radio. Du kan ställa in volymen något lägre än den primära radio du lyssnar på.

Genom att göra detta kan du höra ELT: er (kom ihåg att de gamla ELT: erna inte övervakas av satelliter längre - bara 406 elt: erna) Så om du hör en ELT kan du meddela ATC och de kan undersöka det. Detta har hjälpt fler än en nedstämd pilot.

Om du flyger VFR och närmar dig en TFR eller ett annat begränsat luftrum kan du ringa blinda på 121.5 och ge dig din position, flygriktning , och höjdavläsning tillsammans med en varning om att du är på väg att gå in, eller har gått in i begränsat luftrum. Det här samtalet kan hindra dig från att ha ett brott.
Om du befinner dig i det begränsade luftrummet kommer samtalet att innehålla en riktning för att lämna luftrummet och vanligtvis en frekvens för att kontakta för vägbeskrivning.

Vi behöver alla för att hjälpa och se upp för varandra. Om du gör detta tillräckligt länge ringer du fel på 121,5. Vid den tiden kommer alla människor som aldrig gör misstag att peka ut det för dig. Kom bara ihåg, genom att övervaka 121.5 kan du hålla dig borta från problem och hjälpa någon annan som har haft problem.

#6
+4
usernumber
2014-10-18 06:26:38 UTC
view on stackexchange narkive permalink

121,5 MHz är den internationella civila nödfrekvensen. Den har utsetts för nödkommunikation genom ett internationellt avtal.

ICAO bilaga 10, volym V, § 4.1.3.1.1 anger att frekvensen 121,5 MHz ”endast ska användas för äkta nödsyfte” som täcker följande aktiviteter:

  • Hantering av en nödsituation;
  • kommunikation på marken med flygplan med luftburet utrustningsfel;
  • sök- och räddningsoperationer och drift av nödsändarsändare (ELT); och
  • luftpolisarbete / avlyssning.


Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...