Fråga:
Är det säkert att rulla ett flygplan som inte är godkänt för det?
Lnafziger
2013-12-30 03:53:07 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag har hört talas om piloter som rullar flygplan som inte är godkända för det (Cessna 172, Learjets, etc.), och förutom de uppenbara juridiska frågorna, finns det några mekaniska eller säkerhetsmässiga skäl att undvika det?

DISCLAIMER
Jag förespråkar inte att göra något (som detta) som inte är lagligt, men jag letar mer efter ytterligare skäl som jag kan använda för att avskräcka från att göra detta när de säger att det inte skadar någon eller något i den riktningen.

Skulle det inte godkännas om det var säkert att göra det?
@kjmccarx Inte nödvändigtvis kanske flygplanstillverkaren inte ville spendera pengarna för att intyga det med FAA på grund av kostnaden.
@SpongeBob: Kom också ihåg att även om tunnvalsen inte medför några ovanliga laster och borde vara genomförbar med nästan alla flygplan, kan en genomsnittlig pilot som inte är utbildad för det lätt förlora rumslig orientering. En affärsstråle [kraschade] (http://aviation-safety.net/database/record.php?id=20100214-0) för några år sedan för att piloterna (det var färjeflyg, så endast piloter var ombord) ville prova en tunnvals och tappade rumslig orientering.
Tre svar:
#1
+56
Dan Pichelman
2013-12-30 05:26:16 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Det finns många goda skäl att inte rulla ett sådant flygplan.

  1. Om planet har gyroskopiska instrument kan du tumla dem (orsaka att den snurrande gyroen träffar insidan instrumentet). Detta kan vara dyrt.

  2. Du kan lätt överbelasta luftramen. Lätta flygplan i normalkategori klassas till -1,5 till + 3,8G. (Det är för ett nytt flygplan) En bockad rulle kan lätt träffa 4,5 eller högre.

    Om du överbelastar luftramen kan du bara lägga en hel del mycket dyra "rynkor" i huden som skulle vara mycket svårt att förklara för FBO, din chef eller försäkringsbolaget. Att kasta bort gyros skulle vara billigare.

    Om du inte har tur, vingarna fälls upp och du faller ut ur himlen. Det är ett dumt sätt att dö.

  3. Icke-aerobatiska flygplan har vanligtvis begränsad hissbefogenhet; en gång upp och ner kan det vara mycket svårt att hålla näsan uppskjuten tillräckligt högt för att hålla rullen igång. Att förvandla en bottenrulle till en "split-S" är ett av de värsta "återställnings" -felen du kan göra, och du sätter dig själv för det.

  4. Icke- aerobatiska flygplan har ofta tyngdkraftsmatningssystem. Lite 0 eller negativt "G" och det blir väldigt tyst i planet. Vissa människor anser att denna tystnad skadar flygets fortsatta säkerhet.

  5. Icke-aerobatiska flygplan har sällan inverterade oljesystem. När motorn blir tyst förlorar den också det mesta av sin smörjning. Bare metall på metallfriktion kan vara skadligt för att uppnå TBO.

Med detta sagt, i händerna på en expert är det tekniskt möjligt att rulla de flesta flygplan.

Ett bra sätt att berätta om du är expert är att ringa ditt försäkringsbolag och berätta exakt vad du planerar att göra. Om de citerar dig prisvärd täckning kan du vara expert.

Obligatoriska länkar, för om jag inte inkluderar dem kommer någon annan att göra det:


Om du vill rulla ett flygplan, kontakta din lokala aerobatklubb. I USA och vissa länder är det International Aerobatic Club. Få lite kompetent dubbel instruktion i ett flygplan med lämpligt betyg.
Jag tror att det var en 707 som Tex Johnson rullade. Det gjordes under en presentation av planet framför presidenten för Boeing och en FAA-representant. Det fanns journalister ombord, och en av dem lyckades få ut ett foto genom fönstret när planet var inverterat.
Och som visas i Bob Hoover-videon är en korrekt utförd tunnvals en mild positiv-g-manöver hela vägen igenom. I teorin kan du göra detta med * valfritt * plan, som Tex Johnson visade. I praktiken gör du inte detta om du inte är Bob Hoover.
@EdwardFalk - du har rätt, det var en 707. Jag har uppdaterat svaret. Tack
+1 för "Vissa människor anser att denna tystnad skadar flygets fortsatta säkerhet". Det gjorde min dag.
Tex Johnson tuggades ut av chefen för Boeing för den.
LOL super svar, kille :)
på sak, "iced tea" videon är faktiskt bakom en BBC regionwall i de flesta regioner, kanske någon har en bättre länk för det.
AiliapezfoCMT Mine också !!
Jag skulle ge ytterligare en +1 om jag kunde för en av de bästa universella livshackarna som någonsin sett på flyg SE hittills: ”Ett bra sätt att berätta om du är expert är att ringa ditt försäkringsbolag och berätta exakt vad du planerar att göra. Om de citerar dig prisvärd täckning kan du vara expert. ”
Tex Johnsons rulle var resultatet av en experttestpilot som höll flygplanet på 1G under hela rullen, så flygplanet var inte stressat och smörjsystemen påverkades inte. De flesta helgpiloter har inte erfarenhet av att dra av det och hålla G-krafterna konstanta under hela rullen. En imponerande visning av precisionspilotering.
#2
+4
Jan Hudec
2015-06-03 19:04:16 UTC
view on stackexchange narkive permalink

En fat rullning, när den utförs korrekt , sätter inte flygplanet genom någon ovanlig stress och är möjlig med nästan alla flygplan.

Men det är bara sant om det korrekt körs. Gör ett litet misstag så kan du enkelt sätta mer stress på flygplanet än det klarar av, sätta det i snurr på grund av överdriven sidoslipning (tunnvals är korsstyrd manöver), svälta bränslemotorerna (om du låter glider in i negativ G) eller helt enkelt förlorar rumslig orientering (särskilt i äldre flygplan med mekaniskt gyroskop som skulle tumla) och då hamnar du som dessa två piloter i Cessna 550B Citation i Tyskland 2010.

#3
  0
ptgflyer
2014-01-13 03:52:36 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Tänk inte ens på det om du inte är expert. Jag läste om en incident i Sport Aviation där en icke-aerobatisk artist rullade en kolvtvilling. Flygplanet var överbelastat och det bröt upp under flygningen. Alla fyra ombord dödades.

Vad händer om de är en aerobatisk expert?


Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...