Fråga:
Hur ofta ska en motor köras för att hålla sig mekaniskt sund?
egid
2013-12-27 07:50:57 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Det är vintertid och många lätta flygplan sitter på tomgång. Detta kan skada motorns hälsa.

Vad är en bra tumregel för hur ofta en kolvmotor ska utövas och hur länge?

Om flygplanet inte kan köras flyger, vad är ett acceptabelt alternativ?

Kom ihåg att det inte bara är motorn som blir eländig och sitter på ett ställe. Oleo-stöttor kan hålla fast, hjullager kan platta, dina däck / rör kommer att "ta en uppsättning", det gamla mekaniska kaffekvarnsfyren kan bestämma att det är slipat (snälla dö. Jag vill ersätta dig.), Etc. - hela flygplanet kommer att vilja ha Tender Loving Care medan det sitter fast på rampen!
Två svar:
#1
+32
voretaq7
2013-12-27 08:53:11 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Alla dina planets system är lyckligare när du flyger, inklusive piloten.

Helst skulle du flyga ofta för att hålla din motor nöjd (distribuera ren olja i hela systemet för att skydda mot korrosion och uppvärmning tillräckligt för att driva bort vatten från vevhuset.

Som en tumregel Blackstone Labs (oljeanalysens folk) anser kolvmotorer som "inaktiva" om de har haft mindre än cirka 5 timmars flygtid per månad. Deras tröskel brukade vara 10 timmar, så jag personligen försöker flyga minst tio timmar i månaden mycket när det är praktiskt, men minst 5.
Blackstone har MYCKET data om flygplansmotorslitage mönster ackumulerade, och jag litar generellt på deras insikt i detta avseende (de försöker trots allt inte sälja en motor till mig, bara ber mig betala dem för att leka med min använda olja).

När vädret eller andra faktorer betyder att du inte kan flyga tillräckligt för att hålla din motor "aktiv", du kan bevara den i enlighet med tillverkarens instruktioner, men låt oss vara ärliga, de flesta av oss kommer inte att "beta" våra motorer för vintern. Det är MYCKET arbete, och det betyder att du inte kan flyga på de trevliga vinterdagarna vi ibland får.

I sådana situationer kan det vara fördelaktigt att köra din motor (säg åtminstone varje månad) bara för att hålla sakerna smorda och glada. Markkörningar med lite under körkraft eller snabb tomgång är vanligtvis dagordningen här. Att åka runt är förmodligen också en bra idé, om det är praktiskt, att hålla hjullagren och tillhörande komponenter i rörelse - ta kanske ditt plan ner till startplattan och tillbaka.


När du kör marken du vill följa några riktlinjer för att se till att det du gör faktiskt är till nytta för motorn:

 1. Se till att du har fick ren olja i planet!
  Varje gång du tror att planet kommer att vara inaktivt vill du ha bra, ren olja i motorn (och du vill ha gjort en grundlig markkörning eller flygning för att sprida den rena oljan överallt). Detta ger dig optimalt skydd mot korrosion.

 2. Behandla det som en flygning.
  Flyga flygplanet som om du tar det, även om du inte är det. Du kanske inte flyger mycket på grund av vädret, så det finns en verklig chans att ditt plan system kommer att vara i mindre än utmärkt form. Den grundliga genomgången kan fånga ett potentiellt dyrt problem innan det blir ett verkligt problem.

 3. Förvärm om det behövs.
  Hand i hand med att behandla det som en riktig flygning, du vill för att se till att du inte missbrukar din motor för att skydda den.

 4. Få motoroljan till normal driftstemperatur.
  En del av poängen med marken är att driva bort vatten som har kondenserat i din olja - olja är bra för metalldelar, och vatten är dåligt för dem.
  Om du inte får motoroljan upp till det normala mitten av den gröna bågens temperatur och håll den där en bra stund (åtminstone 20-30 minuter) kanske du inte kör ut vattnet, vilket kan leda till en mycket olycklig motor.
  Om du inte får oljan upp till driftstemperatur tillräckligt länge kan du sluta göra mer skada än nytta! Förbränning genom att läcka runt kolvringarna innehåller vatten (och en massa av andra frätande saker som din motor inte gillar) och riktigt korta körningar som inte tar motorn till temperatur ar orsakar huvudsakligen bara slitage från start och tappar dessa otäcka saker i din olja. Din motor kommer inte att gilla det.

 5. Kör tillräckligt länge för att ladda batteriet.
  Titta på din amperemätare / lastmätare efter start, och se till att batteriet har fyllts på innan du stänger av det.
  Det innebär att du kör din motor med tillräckligt högt varvtal för att laddningssystemet kan ladda batteriet (en snabb tomgång är vanligtvis bra) och tillräckligt länge för att batteriet kan laddas (vilket inte är ett problem, för om du var uppmärksam till # 4 har du lagt märke till att vi kommer att köra motorn en god stund ändå).

 6. Övervaka temperaturen på topplocket.
  Om du är utrustad med CHT-sonder, se till att du inte överskrider CHT-gränserna för din motor under markkörning. Detta går hand i hand med # 7 nedan.

 7. Luta din blandning för att undvika att smutsa i pluggarna.
  Du borde använda mindre än 65 % av motorns maximala märkeffekt för dessa markkörningar - faktiskt borde du troligen vara någonstans runt 50-60%. I stället för att springa full, drar du tillbaka den röda ratten och låter motorn brinna renare (men håll utkik efter varningssignalerna för detonation / preignition).
  Du vill förmodligen bara göra detta om du har Cylinder Huvudtemperaturavläsningar du litar på - när du är osäker kan du alltid köra full rik (för extra kylning av cylindern) och bara rengöra pluggarna.

Beroende på utetemperaturen din markkörning kan vara var som helst från 30 minuter till 90 minuter (jag har personligen inte haft en längre än så, men det är teoretiskt möjligt antar jag) - det beror helt på hur lång tid # 4 och # 5 ovan tar.


En sista tanke: Jag använder ASL CamGuard i min olja. Det går in med varje oljebyte. Mike Busch (en smartare kille än jag) svär vid det, och det verkar finnas gott om verkliga anekdotiska bevis samt en hel del faktiska materialtestforskningar som tyder på att det är en ganska anständig korrosion hämmare.
Jag har inte haft mitt plan / motor tillräckligt länge för att veta om denna behandling är effektiv eller inte, men det verkar verkligen inte skada någonting, och även om det är lite dyrt är det inte "flytande" guldpriser, så det slår mig som en tillräckligt billig försäkring så att du lika gärna kan dumpa den i sumpen. Detta är särskilt sant när du väger det mot priset för en översyn av bottenänden eftersom du har pitted kamlober eller lyftare ...

Ytterligare en intressant läsning om korrosion, [den här gamla AvWeb-artikeln talar om de skyddande egenskaperna hos CamGuard, liksom olika oljor med och utan tillsatsen blandat i) (http://www.avweb.com/news/maint /oil_myths_debunked_197096-1.html). Ungefär halvvägs ner pratar de om testresultat för fuktighetsskåp, det är där min "en gång i månaden" ovan kommer ifrån - I mitt fall är den olja jag använder (AeroShell 15W50) med CamGuard bra i cirka 25 dagars skydd i labbet , så jag borde köra motorn för att olja den var 20: e dag.
Artiklarna jag har läst har föreslagit att motorer ska köras varje vecka för att förhindra korrosion och att de ska gå i minst en timme för att bränna bort all kondens. Så 4-5 timmar i månaden igen. :-)
#2
+4
Skip Miller
2014-01-06 21:55:57 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Motorn är inte bra för det.

Målet är att få oljan tillräckligt varm för att koka bort surt vatten som skapas av avgaser som blåser av (avgas läcker runt kolvringarna och hamnar i vevhuset). Oljetemperaturen bör komma upp till 180 grader (mätt vid temperatursensorn) vilket betyder att det är mycket varmare nere i lagren etc. så vattnet förångas. Du kan inte göra detta på marken utan att dina cylindrar blir för heta! Den enda lösningen på detta dilemma är att flyga planet när det är möjligt på vintern.

Det andra förslaget: att använda CamGuard i oljan är bra. Det håller ett lager olja på veven och kamaxlarna längre än andra produkter. Detta förlänger tiden du kan låta planet sitta säkert mellan flygningarna.

Ja, jag hade alltid haft intrycket av att markkörningar är, om inte skadliga, då verkligen inte till hjälp när det gäller att underhålla en motor. Men om allt du är orolig för är att hålla batteriet laddat, kommer de säkert att göra det.
Att flyga planet är *** definitivt det bästa sättet att träna motorn (och de andra rörliga delarna). Uteslutande som helst skulle vi beta motorerna i torr lagring, men det är en hög order utan hangar. Som du påpekade är den svåra delen av att köra en motor att få upp oljetemperaturen utan att minska cylinderhuvudets temperaturer - enligt min erfarenhet är det nästan omöjligt med en statisk körning (även om jag har gjort det med en runup och en rask taxi -turen i fältet i en nypa).


Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...