Fråga:
Vad är den maximala taxihastigheten och vem definierar den?
Ygor Montenegro
2013-12-27 07:31:09 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Vilken är den maximala hastigheten som ett trafikflygplan är begränsat till när man taxar?
Jag vet att det under 90 graders varv är 10 knop, men hur är det med långa, raka taxibanor? 20 knop? 25? 30?

Mer allmänt, var kan jag hitta den här informationen?
Skulle det finnas i företagets SOP? Tillverkarens FCOM?

Urban legend: Enligt Southwests SOP, "något under Vr"
@PhilippeLeybaert: skulle det inte vara V1? ;)
@Qantas94Heavy inte om nästa del av den meningen är "... i en Cessna 150". :-D
Fyra svar:
#1
+25
Ygor Montenegro
2013-12-27 21:46:28 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Och här, en referens från Boeings 737 FCTM (pdf). Ch2 för markoperationer.

enter image description here

Du hittar den här, njut av: http://www.737ng.co.uk/B737%20Flight%20Crew%20Training%20Manual%20-%20All.pdf
Det bör också noteras att att utföra en "höghastighetstaxi" på en landningsbana kan vara upp till V1. Detta används ofta för att testa utrustning på ett nytt flygplan eller nyligen reparerat flygplan.
#2
+24
Canuk
2013-12-27 09:25:25 UTC
view on stackexchange narkive permalink

En "Säkerhetsvarning för operatörer" (SAFO 09004) från 2009-09-11 säger "Sakta flygplanet till en snabb gånghastighet på landningsbanans mittlinje innan du försöker lämna banan. Taxi på en snabb gång hastighet tills den parkeras vid rampen eller tills den är i linje med landningsbanans mittlinje för start. "

Vilket naturligtvis inte är en reglering, i detta exempel talar vi specifikt om vinterförhållanden.

Källa: http://www.faa.gov/other_visit/aviation_industry/airline_operators/airline_safety/safo/all_safos/media/2009/SAFO09004.pdf

Riverside Län i södra Kalifornien har en förordning (förordning) som säger: Avsnitt 12.08.100 Taxihastighet. Ingen person får taxa flygplan på flygplatsen såvida det inte finns någon risk för kollision med någon person eller föremål. Alla flygplan ska beskattas med en säker och rimlig hastighet som står i proportion till säker drift i förhållande till befintliga förhållanden och med vederbörlig hänsyn till andra flygplan, personer och egendom. (Ord. 5661 § 1, 1988; tidigare kod § 5.11 (del)) Källa: http://www.riversideca.gov/municode/pdf/12/12-08.pdf

Så vad en "säker och rimlig hastighet" är. Jag har hört det kallas en "snabb gångtakt."

Jag hade en flygpilot som grundskolelärare en gång, och hon sa att markkontrollen gav dem ett besvär en dag, så alla bestämde sig för att taxi i en "snabb gångtakt" runt LAX. Fick marken visad i form riktigt snabbt!

FAA: s webbplats, under "Best Practices" säger till "Behåll en lämplig taxihastighet." http://www.faa.gov/airports/runway_safety / piloter / best_practices /

Eftersom det inte är klart definierat av FAA, antar jag att de flesta flygbolag begränsar taxihastigheter via sina SOP, även på grund av den olika utrustningen, kan det vara omöjligt för FAA att ge en specifik hastighet.

Grovt:

  • Max 30 kts: rak linje utan nära hinder (till exempel: back-tracking på landningsbanan)
  • Max 20 kts: rak linje med hinder (till exempel: på taxibanen eller nära andra flygplan / stativ / markfordon)
  • Max 10 kts: svängar och in på rampområdet
Jag kan inte prata för trafikflygplan, men för lätta flygplan är "en snabb gångtakt" (ok, kanske mer som "en lätt jogging") förmodligen den övre gränsen (och vad som föreskrivs i min POH). Om din hastighetsindikator rör sig, taxar du nästan säkert för fort. (* mumla mumla * dum nedförsbacke taxiway delta * mumla mumla * förstöra min pauser * mumla mumla *)
Om banan / taxibanan är isig kan jag se "snabb gånghastighet", men en "snabb promenad" är ungefär 20 minuters mil, vilket skulle vara 3 mph. Med tanke på att en landningsbana vid en stor flygplats lätt kan vara 10 000 fot (nästan 3 mil), det skulle vara en 40-minuters taxi bara för att taxa längden på landningsbanan. ** Ingen ** gör det där ute i den verkliga världen.
@lnafziger ingen gör det i GA-flygplan heller (jag har en milslång taxi vid mitt hemfält vissa dagar och du kan satsa på din motorhuv, jag gör inte det avståndet med "gånghastighet" om inte förhållandena är elaka). Min poäng var mer att "lämpliga" taxihastigheter är en flygberoende sak: du skulle inte fånga * mig * taxa min Piper med 30 knop även om jag var på JFK (det var en hård bris och jag skulle vara luftburen! ), men en A380 som tar en taxi på 3 mil med ingen framför dem kan vara på mer än 30 knop för en bra del av resan och vara helt säker på att göra det :-)
Endast 30kts på den bakre taxin? Jag tror att jag har träffat 75 innan jag försökte gå av med ett närmande flygplan. Jag skulle säga att det är helt specifikt för operatören / flygplanet.
Ja, den där "snabba gången" händer faktiskt inte, förutom i fall av extrem isbildning på taxibanen. Om vi ​​inte talar om en "snabb promenad" för en gepard. För mig är en normal halvpromenad precis runt 4 km / h. Landa på landningsbana 10 vid KATL och det tar dig en timme att ta taxi till terminalen. Kommer inte att hända (även om det kanske känns som det ibland.) Jag tror att den som kom med den "snabba gångtakt" -saken överskattade den mänskliga faktiska gångtakten (eller de hänvisade inte till en människa.)
#3
+13
Terry
2014-01-11 03:25:14 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Båda de 747 operatörerna som jag flög för på 1990-talet observerade en max taxihastighet på 25 känner på en rak taxibana. Vi fick höra i grundskolan att Boeing rekommenderade 20 knop.

När det gäller ett tidigare svar på 10 knop i tur och ordning, medan det kan vara ett bra allmänt svar, skulle det vara föremål för villkor. Jag kommer ihåg en gång när jag nästan lämnade taxibanan i en sväng vid Jeddah även om jag var lite mindre än 10 knop. Det var över 110F, vilket gjorde asfalten lite hal. Efter mer än erfarenhet saktade jag mina 90 graders varv till cirka 6-7 knop om det fanns några frågor angående förhållandena.

Ett annat övervägande angående taxihastigheten är hur tung du är och hur långt du måste taxa. Problemet är däckuppvärmning. Jag verkar komma ihåg att jag fick höra att 747 hade ett maximalt taxiavstånd på 30000 fot vid maximal vikt. Jag vet inte om det verkligen var sant, men jag vet att en taxi till revbanan från vissa parkeringsområden ligger vid Honolulu eller lite över det.

Eftersom jag har gått i pension för 15 år, ta allt jag säger med vederbörlig hänsyn till min åldrande hjärna.

Alla typer av information är välkomna! Stort tack för ditt svar Terry!
Däckets sidoväggsuppvärmning är också den begränsande faktorn för motor- och lastbilsdäck, antingen i hastighet eller i last. I huvudsak är det mängden flex (belastning och lufttryck) gånger antalet flexer (rotationer) minus värmeavledningen (tidsbaserad); Så snabbt och lätt eller långsamt och tungt är ok, men inte snabbt och tungt. Mycket högpresterande däck har ett nedvärderingsschema som ger acceptabla kombinationer av bruttovikt och maximal varaktig hastighet. Jag glömmer hur många minuter som anses vara "ihållande".
#4
+11
Skip Miller
2014-01-01 03:04:12 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Det finns ingen officiell FAA-vägledning om taxihastighet. Det finns en urban legend kring att hastighetsgränsen är "inte snabbare än en man kan gå" och även om varje flygplan överstiger den takten idag, går ursprunget till det "inte snabbare än en man kan gå" tillbaka till de första dagarna av luftfarten . De mycket tidiga flygplanen hade inga bromsar och inga styrbara hjul! De krävde vingvandrare för att stoppa planen och vägleda dem runt hörnen. Ja, det var möjligt för piloten att höja svansskiktet från marken och röra sig runt ett hörn, men i nära håll skulle detta lägga för mycket fart så att vingvandrare var lösningen. Varför regeln "inte snabbare än ..." Lämna inte din styrutrustning (vingångarna) bakom dig!

Detta förklarar varför när jag mätte fick värden mer som "inte snabbare än en sprinter kan springa"


Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...