Fråga:
Hur förklarar jag vad som får ett flygplan att flyga till en icke-teknisk person?
Lnafziger
2013-12-28 05:33:00 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Som ingenjör kan jag förklara mycket tekniskt exakt vad som får ett flygplan att flyga, men det är inte lätt att förstå av icke-tekniska människor. Hur kan jag förklara det för en icke-teknisk person eller en nioåring på ett sätt som inte riktigt är felaktigt men som är mycket mindre tekniskt än vad vi lär oss som piloter?

Jag tror inte riktigt att dessa kvalificerar sig som ett svar, men http://youtu.be/bv3m57u6ViE & http://youtu.be/_LXW3pHNn_U kan hjälpa (den senare, en härlig video från 1960-talet från FAA, är också en FDA godkänd behandling för sömnlöshet - åh den rösten!)
Så länge du inte säger att ett plan flyger på grund av dess vings form. Jag är fortfarande rasande på min gymnasielärare för att jag berättade att det var den enda anledningen till att ett plan kunde flyga. Synd att jag inte var smart nog att fråga honom hur ett plan kan flyga upp och ner.
Enligt Mary Shafer, pensionerad NASA-ingenjör, handlar det om [Lift Demons and Thrust Pixies] (http://messybeast.com/dragonqueen/liftdemon.htm).
Stora bankkonton ...
Fyra svar:
#1
+45
Philippe Leybaert
2013-12-28 09:04:35 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Den enklaste förklaringen är "handen ut genom fönstret":

Håll handen ut ur fönstret medan du är i en rörlig bil och håll handen i en vinkel. Det skjuts uppåt. Din hand representerar flygplanets vinge. Planets motor ser helt enkelt till att "handen" fortsätter framåt mot vindens kraft.

Även en 4-åring förstår konceptet med den här förklaringen.

Endast "vind" är något vilseledande - behöver du vind för att flyga?
Du behöver inte vind för att flyga, men du bör inte använda ordet "luftflöde" när du förklarar flyg till din mormor. Om folk sticker ut huvudet genom fönstret på en rörlig bil, säger 99% av människorna att de känner vinden i ansiktet, inte "luftflöde" :-)
Åh, kära, allt som sticker ut ur lemmarna kräver en säkerhetsinformation ;-) Mitt grepp om vinden är det faktum att människor ofta misstänker "vind" för termisk när de pratar om glidning: "Åh, ett segelflygplan - behöver du * vind * för det?"
Märkligt nog är det så jag förklarar det nu (tillsammans med det erforderliga "du kan få en platta att flyga på detta sätt om den rör sig tillräckligt snabbt"), men tyvärr hissen som genereras av inverkan av den relativa vinden på flygplan är en väldigt liten del av den totala genererade hissen, och jag försöker vara lite mer korrekt i min förklaring (och åtminstone täcka var ** majoriteten ** av hissen kommer ifrån). Bra svar men du får fortfarande +1 från mig!
Följaktligen är det här från vilket termen "flygplan" kommer ifrån. Vingarna är *** planet *** som avböjer *** luft ***.
Jag önskar bara att jag hade fler röster att ge ... Jag förstod detta som en 4-åring, för jag skulle sticka min hand ut genom fönstret och göra det här. Jag kan nu förstå och uppskatta tekniska förklaringar också, men det är inte så komplicerat som vi ofta gör det.
#2
+15
cmn.jcs
2013-12-28 08:47:15 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Här är ett sätt att göra det: flygplan arbetar genom att trycka på luft. Vingarna trycker ner luften och flygplanet vänder genom att trycka luft på olika sätt. Motorer skjuter luft bakåt och drar planet framåt. Vingarna fungerar genom att vrida luften nedåt - luftflödet på toppen av vingen följer vingens kurva, som pekar den nedåt.

Jag ber om ursäkt om det är för lågt - är det här hade du i åtanke?

Det här är mer vad jag tänkte, kan du tänka dig ett lättförståeligt sätt att beskriva ** hur ** vingarna trycker ner luften?
Lade till en mening som förklarar lift. Tankar?
#3
+6
cberthold
2013-12-29 01:19:19 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Varje pilot vet att det första som får ett flygplan att flyga är pengar.

när jag försökte förklara de fyra krafterna för min 6-åriga dotter och försökte coacha henne frågade jag vad som får det att falla ut ur himlen. Jag förväntade mig vikt eller tyngdkraft och hon sa brist på pengar. Hon hade rätt.

Jag försöker förklara det som ett sugrör. Du har fyra sugrör, ett framför, ett bak, ett ovanför och ett under. Den under flygplanet suger med konstant hastighet och stannar aldrig (tyngdkraft / vikt). Den främre är den stötdämpande kraften. Det suger i huvudsak sig framåt. Den bakre är drag och det varierar beroende på situation men det försöker alltid hålla dig från att gå framåt. Den sista är den överst och det är lyft. Hiss genereras av vingarna och suger upp flygplanet. Vingen skapar lyft genom att gå framåt. Om något av sugröret vinner annat än det främre och det översta, kraschar du.

När det gäller vind, nej kan du flyga genom ingen vind men tillägget av vind som kommer mot dig hjälper effektivt att fylla det halm så att du i huvudsak kan ta fart vid lägre markhastighet. Detta kallas relativ vind. Om ditt plan flyger med 54 knop och du i huvudsak skulle kunna flyga in i en 34-knopvind med 20 knop och uppnå bakåtflygning med 14 knop.

#4
  0
Koyovis
2017-04-26 11:03:04 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Blås över ett papper som ligger på bordet och se hur det tar av. Förklara naturligtvis att det finns mycket mer luft involverat i att hålla en 747 i luften, men du kan göra det troligt genom att nämna hur starka tornador och orkaner är.

Flyg flyger inte på grund av snabb rörlig luft ovanför dem. I synnerhet finns det lika mycket luft i snabb rörelse under ett plan som det är ovanför det.
Jag vet det, men jag är inte mormor. Det visar bara vad lufttrycket kan göra.
OK men flyg flyger inte på grund av lufttryck, och flygplan är mycket större än ett papper, så vad hjälper denna analogi att förklara?
@DavidRicherby varför säger du att flygplan inte flyger på grund av lufttryck? Detta svar bygger på Bernoullis princip. Wikipedia "Från Bernoullis princip är trycket på den övre ytan där flödet rör sig snabbare lägre än trycket på den nedre ytan där det rör sig långsammare. Denna tryckdifferens skapar en netto aerodynamisk kraft som pekar uppåt."
Du har för avsikt att stämma men du har ingen förklaring.


Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...