Fråga:
Hur hanterar du frost på ett plan?
xpda
2013-12-20 11:59:32 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Om du planerar att flyga på en kall morgon och det är frost på planet, vad behöver du göra?

Måste du ta bort frosten från fönstren? vingar? svans? flygkroppen?
Hur ska du ta bort ett tjockt lager frost?
Kan du gnugga frosten tills den är slät och tar av?

... i små plan, bortom en viss punkt (vad jag kan slå ut på 15-20 minuter med en sprayflaska av islösning) brukar jag kasta ögonen, förbanna vädret och gå över fältet till kaffet shoppa för att vänta tills det blir varmare :-)
Relaterat: [Hur *** INTE *** att hantera frost i ett plan] (http://aviation.stackexchange.com/questions/665)!
Polering av frost är en helt acceptabel metod (oavsett FAR). Jag tar bort frost från fönster, kvastar vingarna och svansytorna - kolla undersidan. Polera flygkroppen om du känner dig energisk. Start med högre flyghastighet än normalt.
Stora luftfartygsoperatörer är förbjudna enligt FAR 91 Subpart F att polera frostglatt - de måste ta bort allt innan start. Även om lätta GA-flygplan inte faller under denna regel är det vettigt att följa det. Våra vingar är lika mottagliga för minskningen av lyft och ökad dragkraft orsakad av is och frost. [ref] (http://www.boldmethod.com/learn-to-fly/aerodynamics/polishing-frost/)
Fyra svar:
#1
+18
bovine
2013-12-20 12:48:48 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Du bör definitivt inte försöka flyga om det finns frost på fönstren som kan påverka sikten eller på någon av vingarna eller flygkontrollytorna. Frostackumulering på sådana ytor kan minska hissen som genereras av dina vingar, vilket kan orsaka en krasch vid start.

Enligt NTSB kan froststorleken på ett saltkorn, fördelat så glest som en per kvadratcentimeter över en vings övre yta, förstöra tillräckligt med lyft för att förhindra ett plan från att ta fart.

Den billigaste lösningen är att försöka placera planet på rampen så att solljuset har en chans att smälta bort det.

Du kan också tillfälligt flytta planet i en uppvärmd hangar tills det smälter, eller be FBO att göra det åt dig. Om prognosen förutspår en risk för sådana förhållanden kvällen innan kan du vanligtvis ringa FBO kvällen innan och be dem att flytta ditt plan till deras hangar bara för natten före din morgonflygning.

Om du verkligen är angelägen om att åka, kan du be FBO att tillämpa en uppvärmd avisningslösning på ditt plan, men var beredd att betala för det (det kostar per liter och det belopp som behövs beror på storleken och mängden frost på ditt plan). Inte alla FBO: er kommer att ha avisningsfunktioner, särskilt om regionen inte ofta upplever sådana förhållanden.

Jag tar med mig en liten sprayflaska TKS-vätska, inklusive några handdukar. Spraya på den, vänta en stund och torka sedan av snön / frosten med en handduk. Du kan städa upp ett 4-sitsplan på cirka 20 minuter. Använd INTE varmt vatten, eftersom det kan frysa på en DÅLIG plats som senare. Jag använder TKS-isvätska tillverkad av Davies - kan få den i gallonkanna.
#2
+15
Pondlife
2013-12-20 23:46:17 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag vet inte om du är i USA, men i så fall måste du enligt lag ta bort det från alla kritiska områden före flygning, enligt 14 CFR 91.527:

§91.527 Fungerar under isförhållanden.

(a) Ingen pilot får ta av ett flygplan som har frost, is eller snö som fäster vid någon propeller, vindruta, stabiliserings- eller kontrollyta; till en kraftverkinstallation; eller till en lufthastighet, höjdmätare, stigningshastighet eller flyginställningsinstrument eller ving, förutom att start kan göras med frost under vingen i området för bränsletankarna om FAA godkänner det.

I praktiken betyder det verkligen att ta bort allt, och jag antar att andra länder har liknande krav. NTSB har en detaljerad guide om isbildning där de säger att den måste tas bort "på något sätt som behövs" före flygningen. För lätta flygplan är den vanliga rekommendationen att hangar flygplanet och låta frosten smälta av. Men du måste se till att fukt tas bort helt innan du flyger, annars kan den frysa igen.

Större transportflygplan (eller något flygplan i princip) är oftast avisade, vilket är en vanlig syn flygplatser på vintern. FAA har ett extremt detaljerat dokument om du är nyfiken.

Bara för ordens skull är 91.527 en del av [14 CFR 91 Subpart F] (http://www.ecfr.gov/cgi-bin/text-idx?c=ecfr&rgn=div5&view=text&node=14:2.0.1.3.10&idno = 14 # 14: 2.0.1.3.10.6), vilket endast gäller "Stora och turbindrivna flerflygplan och fraktionerat flygplan för ägarskap". Även om detta inte gäller för de flesta lätta flygplan är det en mycket bra metod att följa för att säkerställa en säker flygning!
#3
+1
Skip Miller
2014-01-10 22:42:40 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Polering av frosten tills den var jämn var ett lagligt tillåtet sätt att hantera problemet. Regs har förändrats, eftersom en mycket liten mängd frost, polerad eller inte, kan påverka ditt flygplans prestanda allvarligt. Det måste tas bort! POLERING AV FROSTEN ÄR INTE LÄNGRE.

Men om det inte finns frost på kontrollytor, säg på toppen av flygkroppen, är det ok att flyga med den på. (Om du naturligtvis inte flyger en Piaggio eller något annat plan där flygkroppens form skapar hiss ...)

Kan du länka till reg?
Se svaret ovan av Pondlife.
Pondlifes svar gäller endast vissa flygplan (även om han inte noterar detta, se Lnafzigers kommentar). Har du en referens för andra flygplan, till exempel en C172 som drivs enligt §91?
Tyvärr, jag har varit borta ett tag. långt
#4
  0
Shawn
2014-01-09 23:11:13 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Av alla luftfartsutmaningar är förmodligen is det läskigaste, oavsett flygplanets storlek. Det kan förstöra din dag REAL snabbt om du inte hanterar det ordentligt. Större flygplan har vanligtvis bättre system / supportpersonal för att hantera det, men det behöver fortfarande hanteras på mindre flygplan. Om du fortfarande är på marken, ta bort den helt. Från alla ytor. Använd avloppsvätska för att bli av med det (eller en uppvärmd hangar), och om ackumuleringen är sådan att den fortsätter att återvända snabbt kan anti-islösning fungera. Men denna nivå av isbildning bör definitivt medverka i ditt No-Go-beslut.Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...