Fråga:
Hur påverkar motorblandningen motorns funktion?
Qantas 94 Heavy
2013-12-21 08:26:10 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag vet att i de flesta kolvflygplan finns det en blandningskontroll för motorn. Min fråga är, hur påverkar blandningskontrollen motorns funktion och vilken typ av situationer dikterar en viss blandningsinställning? Skulle en felaktig blandningsinställning vara skadlig, en mindre effekt eller ingenting alls?

Tre svar:
#1
+24
zingle-dingle
2013-12-21 09:36:54 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Enkelt svar: Kör motorn mager eller rik på olika höjder.

Längre svar: Det finns ett par anledningar till att du vill justera blandningen av en flygmotor.

  1. Eftersom lufttätheten ändras med höjd är det en bra idé att kunna ändra bränsle / luftblandningen på olika höjder. Om du inte justerade blandningen på stora höjder kanske du inte får full effekt eftersom luften är tunnare och nu blandas samma mängd bränsle med mindre luft. Allt oförbränt bränsle kan orsaka problem som kraftförlust och / eller nedsmutsning av pluggar.
  2. Att kunna luta blandningen i högre höjd gör att du kan spara bränsle så att du kan gå längre på en full tank. (därmed spara pengar)
  3. Att köra en motorrik kan hjälpa till att kyla motorn. Bränsle fungerar som ett kylvätska på detta sätt. Normalt när du klättrar vill du köra motorn lite rik eftersom du går långsammare och mindre luft kan hjälpa till att kyla motorn.
  4. Traditionella kolvdrivna flygmotorer stängs av genom att dra blandningen till avläge. . Detta svälter motorn och bränner bort kvarvarande bränsle i cylindrarna.

Detta ämne kan också ta upp andra diskussioner. Liksom EGT, CHT, som kör en motor rik på topp eller magert topp, övervakar bränsleflödeshastigheten med en flödesmätare och bränsleinsprutare på bränsleinsprutade system.

Hoppas det hjälper.

#2
+8
xpda
2013-12-21 10:24:46 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Med blandningskontrollen kan du öka (att köra "rikare") eller minska (att köra "smalare") mängden bränsle i bränsle-luftblandningen. Som en allmän regel vill du "luta ut" motorn på högre höjder eftersom luften är tunnare och det tar mer luft (i volym) att bränna samma mängd bränsle.

Blandningskontroller är används med många kolvmotorer. Turbinmotorer och vissa kolvmotorer med bränsleinsprutning eller höjdkompenserande förgasare har emellertid inte blandningskontroller.

Förutom zingle-dingle-punkter är det viktigt att luta en motor för start vid höga höjder. Vid en landningsbana på 7000 fot (eller högre), till exempel, kommer en motor med en full-rik blandningsinställning inte att generera nästan lika mycket kraft som en korrekt lutad ut.

Eftersom den normala blandningsinställningen på flygplatser med låg höjd kan vara fullrik, kan detta komma som en överraskning för någon som besöker bergen. Det är inte ovanligt att ett flygplan kraschar på en flygplats med hög höjd eftersom motorn inte lutades ordentligt för start.

Omvänt, om en motor till exempel lutas ordentligt vid 14.000 fot, bör blandningen justeras för att vara rikare på eller före en nedstigning till 1000 fot för att förhindra överhettning av motorn eller eventuellt stopp på grund av för lite bränsle i bränsle / luftblandningen.

#3
+4
Radu094
2014-01-21 01:21:43 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Den stökiometriska blandningen är det idealiska kemiska förhållandet mellan luft: bränsle, som bränner allt bränsle i blandningen utan överskott av syre kvar. Det ligger någonstans runt 15 delar luft och 1 del bränsle per massaenhet. Kom ihåg: det ideala förhållandet är baserat på massa, inte på volym, så om lufttätheten ändras (när du klättrar / sjunker), eftersom förgasaren i grunden blandar volymer, kommer ditt luft: bränsleförhållande att ändras med höjd.

Blandningskontroll hjälper dig att justera det ideala förhållandet 15: 1, mellan det som kallas "magert" (mer än 15 delar luft) och "rikt" (mindre än 15 delar). Mest kraft finns tillgängligt vid ideal ~ 15: 1 så normalt är det där du vill rikta din blandning. Men:

  • Att köra lite på den "rika" sidan av idealet kommer att förbruka mer bränsle, generera mindre kraft och kan orsaka kolavlagringar, men även extra ångbränsle som förblir oförbränt kommer att fungera som en kylvätska och sänk temperaturen på dina cylindrar. Det är därför som de flesta gånger kommer piloterna att sätta blandningen på idealets "rika" sida.
  • Att springa lite på den "magra" sidan av idealet kommer att förbruka mindre bränsle och generera lite mindre kraft, men bristen på kylning från det extra bränslet kommer så småningom att överhettas cylindrarna, vilket leder till alla slags otäcka saker som detonation och överhettning av oljan.

När det gäller de speciella situationer som kräver operationer: 99% av gånger vill du helt enkelt ha en bra / idealisk blandning, varför blandningskontroll blir ganska mycket automatiserad dessa dagar. Det finns väldigt få undantag jag kan tänka mig: för lång kryssning vid kalla temperaturer kan jag prova en smalare blandning för att se om jag kan skumma ett par kilo bränsle. Eller i en nödsituation mot hosta kan jag klämma blandningen till full rik för att förhindra att motorn svälter eller överhettas. Men igen, om blandningen är automatiserad kommer FADEC att göra det ändå.

Allt detta var bra tills avsnittet om lean of peak operation. Om du hanterar det korrekt med bränsleinsprutning leder det inte bara till motorskador utan förlänger normalt motorns livslängd. Det kräver dock noggrann hantering för att säkerställa att A) blandningen är tillräckligt mager, eftersom den löper nära det stökiometriska förhållandet leder till överhettning och skador och B) ingen enskild cylinder arbetar utanför det önskade området, vilket kräver en anständig EGT-monitor och väl justerad strålar. Även i privata GA-flygplan är mycket få FADEC, de flesta har fortfarande manuella blandningskontroller på grund av kostnad.


Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...